Terugblik 2018

Ook in 2018 organiseerde het Oranjecomité Berkel en Rodenrijs weer vele activiteiten ter gelegenheid van Koningsdag.
We begonnen dit jaar zoals gebruikelijk met het versieren van het centrum van Berkel en Rodenrijs. Op woensdagavond 18 april hebben de leden van het Oranjecomité in het hele centrum oranje en rood-wit-blauwe vlaggetjes opgehangen om het dorp daarmee een feestelijk karakter te geven.

Ook dit jaar was er weer een wedstrijd uitgeschreven voor de mooist versierde etalage en veel winkeliers hadden hun etalage in het kader van Koningsdag 2018 mooi ingericht.
Vrijdagavond 20 april voerde de Berkelse Toneel Groep Lansingerland in gebouw Rehoboth het blijspel “Gewoon te gek” (geschreven door Ton Davids) op voor een volle zaal. Alle kaarten – die gratis werden aangeboden door het Oranjecomité – waren opgehaald en de aanwezigen hebben met volle teugen genoten.

Zaterdag 21 april was de uitreiking van de prijzen voor de mooist versierde etalage. Een lastige keus voor de jury want de deelnemende winkeliers hadden allemaal heel erg hun best gedaan. Uiteindelijk heeft de jury besloten nog twee extra prijzen beschikbaar te stellen. De prijzen – een wisselbeker, oorkonde, taart, bloemen en natuurlijke eeuwige roem – werden dit jaar uitgereikt aan:

1e prijs Silk ’n Stone
2e prijs Gildepoelier Leon vd Berg
3e prijs Double S
Eervolle vermelding Neelis Schoenen
Eervolle vermelding Wereld Winkel

Zondag 22 april waren er vele activiteiten op het evenemententerrein bij zwembad de windas. De leden van het comité waren al weer vroeg in de weer op het terrein in te richten, de hekken te plaatsen, de standjes te plaatsen en het terrein te versieren.
Om 13:00 uur was alles in gereedheid en konden de bezoekers – tijdens een zonovergoten middag - komen genieten van onder meer een kinderboerderij met kleine huisdieren. De kinderen mochten de lammetjes, geitjes en cavia’s ook op schoot vasthouden.

Veel belangstelling met de nodige hilariteit was er ook voor de ganzenparade die ’s middags over het terrein liep en voor de kinderdraaimolen
Vanaf twee uur kwamen de paarden met wagens aanrijden die deelnamen aan he traditionele ringsteken en om half drie begon de wedstrijd. Natuurlijk waren er prijzen voor de winnaars van het ringsteken, maar dit jaar waren er ook prijzen het schoonste geheel en de leukst versierde aanspanning.

 

Het ringsteken is altijd spannend en 16 aanspanningen streden een spannende strijd voor de overwinning. Uiteindelijke konden de volgende prijzen worden uitgereikt:

 

Ringsteken Schoonste geheel Leukst versierde aanspanning
1e prijs Ank en Jaap Rodenburg Ank en Jaap Rodenburg Martin Brabander
2e prijs Martin Brabander Roel de Broeder Jos van Winden
3e prijs Jan Gravesteijn Jan Gravesteijn Willemijn Oosthoek


Na het ringsteken werd er weer een spetterende en spannende show opgevoerd met roofvogels door de Roofvogelboerderij uit Berkel en Rodenrijs.
De hele middag konden de mensen genieten van een drankje en een hapje, terwijl de muziek werd verzorgd door DJ Remy de Groot.

Aan het einde van de dag konden we met een tevreden gevoel alles weer opruimen en kwam er aan een zonnige en geslaagde middag weer een einde.

Eind van de dondermiddag voor Koningsdag werd begonnen met het opbouwen van de kermisattracties, het podium en het opstellen van de horeca en eetgelegenheden. Ook werden de plaatsen voor de kinderrommelmarkt aangegeven bij de winkels. We realiseren ons dat dit best wel eens wat overlast geeft, onder meer met parkeren, maar we willen toch ook graag genieten van een echt dorpsfeest en daarvoor zijn de voorbereidingen nu eenmaal noodzakelijk.

Vrijdag 27 april was het dan Koningsdag en deze dag begonnen wij traditioneel getrouw met de kinderrommelmarkt in het centrum van Berkel en Rodenrijs. De eerste kinderen met een kleedje hadden al ver voor zes uur ’s ochtends een plekje gevonden en om 7 uur zat het hele centrum vol en werd er al flink verkocht. Het werd steeds drukker in het dorp en men moest echt wel de tijd nemen om schuifelend door het dorp te lopen.

Om 12 uur werd het tijd om het dorp weer in gereedheid te brengen voor de middag activiteiten en moesten alle niet verkochte spulletjes weer worden ingepakt en naar huis meegenomen.

De leden van het comité konden toen beginnen met het opbouwen van de attributen voor de kinderspellen in de Kerkstraat en Kerksingel en konden de oude auto’s, oude brommers en getunede auto’s worden opgesteld op het Westerwater en de passage.

Vanaf drie uur trad de band Corona’s op. Een optreden dat mede mogelijk werd gemaakt door G.S. van den IJssel (ter gelegenheid van hun 100 jarige bestaan) en Expert. Op een zonnig plein genoot iedereen van de muziek en was het heel druk en gezellig. Ook de auto’s en brommers kregen veel belangstelling en waardering. Er stonden dan ook heel bijzondere exemplaren tussen.

    

De kinderspellen werden druk bezocht en er stonden rijen om mee te mogen doen. Bij een van de attractie, namelijk de rodeostier, was er ook nog een prijs te winnen. Wie zit het langste op deze rodeostier. Dit is geworden Levi. Levi is 7 jaar en zit in groep 4 van de Poolster. Met de overwinning heeft Levi een rondleiding met zijn klas gewonnen op Rotterdam The Hague Airport.

Natuurlijk is het dan jammer dat er een eind aan komt, maar helaas er is nu eenmaal een tijd van komen en een tijd van gaan. Zo moesten we na vijf uur de attributen weer op gaan ruimen, terwijl de band nog doorspeelde tot 19 uur. In de pauzes en na het optreden van de band zorgde DJ Demy de Groot voor de muziek en bleef het tot half twaalf nog gezellig druk in het dorp.

Na afloop moesten de kermisattracties, het podium en de horeca en eetgelegenheden weer worden afgebroken en opgeruimd. Zaterdagochtend hebben we toen met een aantal leden van ons comité nog de laatste vlaggetjes en dranghekken opgeruimd en zat Koningsdag 2018 er weer op.

We kunnen deze activiteiten alleen realiseren met de financiële ondersteuning van ondernemers en de gemeente. En natuurlijk met de inzet van de vrijwilligers (zoals EHBO en scouting) en vooral de leden van het Oranjecomité Berkel en Rodenrijs.

Gedurende de activiteiten en ook daarna kregen we van veel bezoekers complimenten voor de organisatie en de verscheidenheid aan activiteiten voor jong en oud. Dat is natuurlijk heel leuk om te horen, want we steken er met elkaar heel veel tijd in , zowel tijdens de voorbereidingen als op de dagen zelf.

Binnenkort beginnen we al weer met de voorbereidingen voor de activiteiten ter gelegenheid van Koningsdag 2019!
Mocht u een steentje willen bijdragen of goede ideeën willen inbrengen en uitvoeren meld u dan aan als lid van of vrijwilliger bij ons Oranjecomité.

 • BLOEMENHOEK.png
 • BOERBERKEL.png
 • BULK_AMUSEMENT.png
 • CENTRUM.png
 • DRV.png
 • FIETSWERELD.png
 • MILIEU EXPRESS.png
 • PRODISPLAY.png
 • ROTTERDAM AIRPORT.png
 • TREURNIET.png
 • VIERKANTJE.png
 • ZWATRA.png
Koningsdag 2019

SPONSOR WORDEN?

Wij kunnen uw
hulp goed gebruiken!

Klik HIER om de verschillende sponsorpakketten te bekijken.
facebook
Volg ons op Instagram
Back to Top