Archief - 2012

Ook in 2012 heeft het Oranjecomité Berkel en Rodenrijs weer een groot aantal activiteiten kunnen en mogen organiseren ter gelegenheid van Koninginnedag 2012. Na maanden van voorbereiding was het dan zover.

De activiteiten begonnen met een druk bezochte toneelvoorstelling op zaterdagavond 28 april in zalencentrum Rehoboth. De Toneelvereniging 'de Berkelse spelers' voerde het stuk 'Gebroken IJs' op. Er werd door het in grote getalen aanwezige publiek veel gelachen.

Het dorp was al eerder die week met vlaggetjes in een feestelijke stemming gebracht en op de ochtend van 30 april werden er de Nederlandse vlaggen aan toegevoegd. Een feestelijk gezicht. .

Maandag 30 april, uiteindelijk een mooie en zonnige dag, begonnen de Berkelse activiteiten al vroeg met de traditionele rommelmarkt voor kinderen. Heel veel kinderen hadden spullen verzameld en vonden een plekje op een kleedje in Berkel centrum.

Ook dit jaar waren er weer kermisattracties voor jong en oud in het oude centrum. Dit jaar was er zelfs een heuse skibaan op het parkeerterrein aan de Westersingel. De rommelmarkt werd heel goed bezocht en het was echt schuifelen om door het dorp te komen.

Om 12:00 uur verzamelden velen zich op het plein in het oude centrum voor de aubade. Met medewerking van Helicon en met ondersteuning van een dameskoor werden uit volle borst oud Hollandse liedjes meegezongen en natuurlijk – na de toespraak door onze burgemeester de heer Ewald van Vliet – het Wilhelmus. De rood-wit-blauw-oranje ballonnen werden vervolgens opgelaten en kleurden het luchtruim boven Berkel en Rodenrijs. De vraag is nu : "welke ballon is het verst gekomen?"

Direct na het oplaten van de ballonnen begon het middag programma. Een druk programma met onder meer een Koninginnerace, een wedstrijd met versierde fietsen, het ringsteken, het kratjesstapelen, een straattheater, een kinderboerderij, een springkussen, de bokkenkar, een levend standbeeld, een wedstrijd met fietsen met ongelijke wielen gecombineerd met ringwerpen, waterspuiten met onze brandweer en een roofvogelshow, dit jaar verzorgd door de Roofvogelboerderij uit Berkel en Rodenrijs. Dit allemaal naast de kermisattracties.

Om 5 uur betrad ons Berkelse koor Ygenwijs het grote podium in het oude centrum en de sfeer kwam er al gelijk goed in. Het optreden van ons shantykoor werd gevolgd door een spetterend optreden van Westcoast, voor vele Berkelaren het optreden van bekenden.

Daarna was het podium voor Pearl Jozefzoon, vooral bekend door haar deelname aan het TV programma The Voice of Holland.
Trio Dreamcast verzorgde de rest van het avondprogramma en gaf een spetterende afsluiting van een heel geslaagd feest.

Archief - 2011

Het Oranjecomité Berkel en Rodenrijs heeft ter gelegenheid van Koninginnedag 2011 weer een hele hoop activiteiten kunnen en mogen organiseren in Berkel en Rodenrijs. De festiviteiten begonnen al op donderdag 28 april met het optreden van het Huisvrouwenorkest in de verschillende verzorgingshuizen. Een uitstekend begin van de feestelijkheden.

Vrijdagvond was er in Rehoboth een goed bezochte toneelvoorstelling met de titel 'Man in de aanbieding'. Het was zo druk dat er zelfs extra stoelen moesten worden geplaatst. Tegelijkertijd werd op de Westersingel gestreden om de mooist versierde fiets en was er een echte dikkebandenrace.

Het dorp was woensdagavond met vlaggetjes al in een feestelijke stemming gebracht en dit werd zaterdagochtend versterkt door het plaatsen van onze nationale vlaggen. Het dorp zag er heel gezellig uit en dit werd zeker versterkt door een lekker zonnetje.

De kinderrommelmarkt begon al heel vroeg en snel werden alle plaatsjes ingenomen. Dit jaar waren er nieuwe kermisattracties in het dorp en ook de opstelling was veranderd zodat er meer ruimte op het feestplein zou ontstaan. Dit is uitstekend gelukt en het bleek ook nodig want tijdens de aubade was het plein goed gevuld met bezoekers die uit volle borst de Oudhollandse liedjes meezongen en ter afsluiting ons Nationale volkslied het Wilhelmus. Dit alles met de medewerking van Helicon.

De middag was ook meer dan gezellig en heel druk. Het ringsteken was een spannende aangelegenheid en de deelnemers hadden weer heel veel werk en tijd gestopt in het optuigen van de koetsen en wagens. Onder grote belangstelling werd ook dit jaar gestreden om de wisselbeker.

Na het ringsteken was er een mooie Roofvogelsshow. Ook nu was er veel belangstelling en konden de vogels van De Valk Roofvogels tonen wat zij konden en hoe mooi deze vogels zijn. De kinderen en natuurlijk hun ouders hebben volop kunnen genieten van het straattheater in de Herenstraat. Helaas kon het geplande levendstandbeeld vanwege autopech niet komen.

Het kratjesstapelen op het feestplein was weer een spannende strijd die dit jaar extra bemoeilijkt werd door de sterk wisselende en stevige wind.

Via het optreden van ons Berkelse koor Eygenwijs en het openpodium kwamen we bij het avondprogramma. Dit hadden wij op het laatste moment aan moeten passen, door het plotselinge afzeggen van Rafaëlla, ten gevolge van vervelende familieomstandigheden. Mede dankzij de inspanningen van het artiesten bureau en de bereidheid van de artiest hebben wij in Harry Slinger een uitstekende vervanger kunnen vinden en zijn optreden zorgde voor een hele gezellige sfeer in ons Berkel en Rodenrijs.

Later trad Cheyenne op en de avond werd verder muziekaal verzorgd door inmiddels ons vaste orkest Bassta. Ook dit jaar verzorgden zij weer een afwisselend programma en werd door het vele publiek volop meegezongen en gedanst.

Een volledig geslaagde Koninginnedag 2011.


Echter voor het Oranjecomité Berkel en Rodenrijs wel een Koninginnedag die wij nooit zullen vergeten door het overlijden van ons lid, medeoprichter, initiator, drijvende motor en vooral fijne man, Miek van den Bulk. Wij wensen zijn vrouw Elma, kinderen, familieleden en vele vrienden heel veel sterkte in de komende moeilijke tijd.


In Memoriam Miek van den Bulk

Koninginnedag 2011.
Een dag om nooit te vergeten.
Een dag die mooi begon met een drukke kinderrommelmarkt
Een dag die begon met een echte Oranjezon
Een dag met heel veel mooie momenten
Een dag met veel bezoekers
Een dag met veel gezelligheid en een fantastisch feest
Maar vooral een hele sombere dag door het overlijden van Miek van den Bulk
Een dag die wij daarom nooit zullen vergeten


Maandag 30 mei 2011 ontvingen wij het droeve bericht dat Jan Duyvesteyn, lid van ons Oranjecomité Berkel en Rodenrijs op vakantie is overleden. We hebben Jan leren kennen als een toegewijd lid van ons Oranjecomité. Hij was vooral actief op de achtergrond en verrichte daar veel werk. Wij zullen hem dan ook heel erg missen. Wij wensen Anneke, kinderen, kleinkinderen, familieleden en vrienden veel sterkte in de komende tijd.


In Memoriam Jan Duyvesteyn

Een hechte groep
Met veel inzet en enthousiasme
Met veel plezier, lol en toewijding
Maar helaas ook met droefenis
Een onverwacht bericht
Het overlijden van Jan Duyvesteyn
Een groots man altijd behulpzaam
We zullen hem missen
Maar de herinnering aan hem zal altijd blijven

Archief - 2010

Koninginnedag 2010

Het Oranjecomité heeft op 29 en 30 april 2010 weer een groot aantal festiviteiten georganiseerd.Het begon op 29 april met een toneel voorstelling en een wedstrijd voor de mooist versierde fiets. 

Op 30 april waren er weer tal van vertrouwde maar ook nieuwe activiteiten die er voor zorgden dat jong en oud zich uistekend heeft vermaakt in Berkel en Rodenrijs. Zo was er een kinderrommelmarkt, een aubade, een ballonnenwedstrijd, ringsteken met paard en wagen, kratjesstapelen, een openpodium met een optreden van ons eigen shanty koor Ygenwijs en ter afsluiting een spetterende avond met het optreden van George Baker en de band Bassta.

Bevrijdingsdag 2010

Vooruit lopend op de festiviteiten op 5 mei werd door de gezamenlijke oranjecomités van Lansingerland op 3 mei een bevrijdingsconcert georganiseerd. Op deze druk bezochte avond konden wij genieten in Het baken van een concert uitgevoerd door het Holland Christelijk mannekoor onder leiding van Arjan Breukhoven en met medewerking van Kees Alers (fluit) en Bert Kruis (orgel).

Tevens werd in het kader hiervan werd in samenwerking met de Historische Vereniging Berkel en Rodenrijs een tentoonstelling georganiseerd in het gemeentehuis van de kern Berkel en Rodenrijs. Deze tentoonstelling had als thema “De gevolgen van tegenstellingen”.                                                         

Op Bevrijdingsdag ( 5 mei 2010) wedren er samen met de overige dorpskernen van Lansingerland een aantal evenementen georganiseerd. Zoals het ophalen van het bevrijdingsvuur in Wageningen en het ontsteken van de vuren in Bleiswijk, Bergschenhoek en uiteindelijk Berkel & Rodenrijs. ’s Middags was er door de drie kernen een optocht met oude wagens en de dag werd afgesloten in Berkel en Rodenrijs met een feestelijk concert in het oude dorp.

Archief - 2009

2009

Koninginnedag 2009 : een heel bijzondere en gedenkwaardige dag.

Een dag die in onze gedachten zal blijven als een feestdag met een rouwrand. Een dag met veel verschillende gevoelens. Een dag waar verdriet en vreugde naast elkaar staan.

Een dag die in heel Nederland begon als een goot feest maar die werd opgeschrikt door de verschrikkelijke gebeurtenis in Apeldoorn. Zoals wij inmiddels weten een drama met tot op heden 7 dodelijke slachtoffers.

Het Oranjecomité Berkel en Rodenrijs betuigt haar medeleven met de slachtoffers van dit vreselijk incident.

Wij begonnen in Berkel en Rodenrijs op 29 april 2009 met een avondprogramma voorafgaand aan de viering van Koninginnedag 2009. Allereerst was er een versierde fietswedstrijd voor de kinderen in het nieuwe centrum. Er kwamen meer versierde fietsen dan wij op basis van de aanmeldingen hadden verwacht en het geheel zorgde voor een feestelijk begin. De kinderen konden hun mooi versierde fietsen tonen aan een deskundige jury van bekende oud Berkelaren.

Vervolgens bood het Oranjecomité aan veel belangstellenden – de zaal van Rehoboth was helemaal "uitverkocht"- een toneel voorstelling aan. Alle aanwezigen genoten van "Ouwe jongens krentenbrood, opgevoerd door de toneelvereniging ""Verenigde Berkelse Spelersl". Een hele leuke voorstelling waarom de aanwezigen veelvuldig hebben kunnen lachen.

Koninginnedag 2009 begon heel vroeg, want al voor 6:00 uur waren de eerste deelnemers aan de rommelmarkt aanwezig in het dorp van Berkel en Rodenrijs. Het was de hele ochtend druk en gezellig en het hele dorp vulde zich met bezoekers en koopjesjagers. Zowel in het oude als het nieuwe dorp waren alle plekjes voor de rommelmarkt ingenomen.

Om 12:00 uur verzamelde velen zich op het plein in het Oude Centrum waar de aubade werd gehouden. Samen met de Burgemeester en begeleid door Helicon werd een aantal bekende en misschien ook minder bekende Nederlandse liedjes met elkaar gezongen. De aubade werd afgesloten door gezamenlijk het Wilhelmus te zingen.

De aubade werd gevolgd door een toespraak van de Burgemeester de heer Van Vliet. Na deze toespraak volgde een spannend moment voor de kinderen die hadden meegedaan aan de versierde fiets wedstrijd. De prijzen werden uitgereikt door de Burgemeester. Na deze prijsuitreiking werden 600 ballonnen opgelaten, een mooi en feestelijk gezicht. Al die tijd konden we genieten van een heerlijk oranje zonnetje en was het gezellig druk in ons dorp.

In het middag programma was een groot aantal activiteiten waarvoor veel belangstelling was, zo was er een roofvogelshow, waren er demonstraties van de vrijwillige brandweer, kon men met de bokkenkar een ritje maken, was er een rad van avontuur, waren er leuke kermis attracties en was er genoeg te eten en te drinken. Maar het meeste publiek trok toch wel het bierkratjes stapelen. Een middag met een zinderende finale.

In tussen was bekend geworden dat een zich een vreselijk drama had voltrokken in Apeldoorn tijdens de feestelijkheden met de Koninklijke familie. Tijdens het middagprogramma in de kernen van Lansingerland heeft er regelmatig overleg plaatsgevonden tussen de Burgemeester en de drie Oranjecomités over de vraag of wij de geplande feestelijke activiteiten door moesten stopzetten of dat wij ze door moesten laten gaan met al dan niet aanpassingen in de programmering. Op basis van dit overleg is uiteindelijk besloten de activiteiten wel door te laten gaan en daar waar mogelijk te versoberen en rustig at bouwen. Met name in Berkel en Rodenrijs hadden zich inmiddels al heel veel mensen verzameld op het plein in het Centrum.

De voorzitter van het Oranjecomité heeft 's middags alle aanwezigen toegesproken en geïnformeerd over de dramatische gebeurtenissen in Apeldoorn. In deze toespraak heeft hij namens het Oranjecomité zijn medeleven uitgesproken met alle slachtoffers en betrokkenen bij het vreselijke drama en heeft hij de aanwezigen geïnformeerd over de moeilijke beslissing die samen met de Burgemeester was genomen om de festiviteiten toch door te laten gaan.

Na deze toespraak hebben tijdens het open podium een aantal locale groepen en artiesten hun kunnen getoond aan de vele mensen op het plein. Voor dat het avondprogramma begon heeft Burgemeester Ewald van Vliet een toespraak gehouden over het drama in Apeldoorn. Hij sprak zijn medeleven uit aan alle betrokkenen. De toespraak van de Burgemeester werd afgerond met een indrukwekkende minuut stilte. Het avondprogramma werd vervolgens voortgezet, maar het dubbele gevoel bleef.

Heel veel mensen hebben de hele avond op het plein genoten van de band Bassta, de bekende zangeres Monique Smit en de zanger Rick.

Uiteindelijk kunnen we met elkaar terug kijken op een Koninginnedag met een dubbel gevoel. Een gevoel van vreugde en van verdriet.

Archief - 50 jaar geleden

Het programma voor Koninginnedag van nu zal waarschijnlijk heel veel verschillen met de festiviteiten van zullen we maar zeggen 50 jaar geleden. Vele van ons weten nog wel hoe we als schoolkinderen deze dag hebben beleefd. Het was een dag van touwtje trekken, waar je zo'n vieze vlooienaap kon winnen. Het busje gooien tegen de opgespaarde conservenblikken. En zeker niet vergeten die zuurstok die je eens per jaar op Koninginnedag kreeg. Want het was feest en dan kreeg je toch iets meer dan de andere dagen van het jaar. Maar één ding is zeker. We hadden feest en wel de hele dag. Maar op een andere manier al nu.

Liesbeth Boer- Zeeuw is één van ons als inwoonster van Berkel en Rodenrijs en heeft haar bevindingen over toen al eens op papier gezet. En we willen de inwoners van Berkel en Rodenrijs niet onthouden hoe het vroeger eigenlijk ging. Zij is de aangever van het verhaal hoe het er thuis en op school de Koninginnedag werd beleefd.

Als je op 30 april wakker werd in de vroege morgenuren hoor je het getoeter al. Je vraagt je af wie maakt hier zoveel herrie. Als je goed je ogen uitwrijft zie je je witte jurkje al hangen. En je oranje strik voor in je haar ligt ook al op de stoel. Het dringt tot je door, het is feest vandaag. Als je naar beneden gaat is de eerste vraag aan je ouders wat het wel is buiten al die herrie. De uitleg is dat het trompettisten zijn die een aubade aan de burgemeester brengen. Want het is Koninginnedag vandaag en dan doen trompettisten dat. Maar ook je bloedeigen broer gaat wat kleding betreft geheel in stijl deze dag.

Een blauwe broek en witte blouse is nog wel iets wat je normaal ook draagt. Maar deze dag krijg je van je ouders een oranje sjerp om. Want van een oranje stropdas hadden toen nog weinig gehoord. En voor het ontbijt had je moeder voor deze dag zelf een eitje oranje gekleurd.

Maar dan. De kinderen gingen naar school, ja zelfs op deze dag. Het blijkt geen gewone schooldag te worden. Op het schoolplein komen alle kinderen bij elkaar. Als iedereen er is gaat de hele school met alle juffen en meesters naar het toen nog Johan van Oldebarneveltplein geheten centrum van het dorp waar tevens het gemeentehuis stond met de toen nog voor de jeugd van toen die statige trap.

Rond het vrijheidsbeeld, wat nu staat op 'Plein 1940- 1945' was het verzamelen voor het bordes van het gemeentehuis. De burgemeester kwam naar buiten met zijn ambstketting om wat voor de jeugd natuurlijk allemaal heel statig overkwam en misschien ook wel was in die tijd. Al die kinderen hadden in de weken vooraf aan deze dag veel liedjes ingestudeerd.

Liedjes als 'Waar de blanke top der duinen' enz.

Al die vaderlandslievende liederen werden door iedereen meegezongen en uiteindelijk natuurlijk het Wilhelmus waarvoor zelfs de in uniform gestoken politiemannen hun hand voor aan hun pet brachten. Uiteindelijk werd dan nog het 'Lang leven de Koningin' met drie keer een overenthousiast 'hoera' geroepen.

Dit was het formele van deze dag.De kinderen gingen weer naar school om spelletjes te doen als zakkenlopen en wie met een lepel met een ei er op het hardst kon lopen. Allemaal werden we voorzien van snoep en ranja. De middag werd grotendeels doorgebracht op het land van Van der Voort, zo ongeveer waar nu de Krugerlaan is gevestigd. Want daar was de kermis. De cakewalk en de draaimolen hadden daar gretig aftrek. Verder werd de dag gevuld met ringsteken, niet op een paard maar voorop de motorkap van een auto. Er was een gekostumeerde voetbalwedstrijd. Maar groot was ook het vermaak bij de versierde fietsen. Want dat was het niet alleen voor de jeugd. Menige Berkelaar deed die dag wel iets waar ze dan thuis niet zo blij mee waren. Mannetjes in opgevulde jurken, ja toen ook al. En een fiets versierd met verschillende BH' s waren geen uitzondering.

En tot slot toch nog ook weer een lampionnenoptocht met de drumband voorop. Als dat geen feest was. Want je verhemelte deed pijn van al die heerlijk maar hard zuurtjes en je had een klotsbuik van de ranja. En je vader, die zat s' avonds met een opkomende hoofdpijn op de bank. Een nascheut van een paar te veel gedronken pilsjes op de kermis. Daar waar toen de plaatselijke slager zijn gehaktballen tussendoor ook nog aan de man probeerden te brengen.

Een ander verhaal dan de Koninginnedag van de laatste jaren, maar die waarschijnlijk toen wel zeker ook zijn charme had.
 • Bulk-Amusement_oranje.jpg
 • cafe-t-centrum_oranje.jpg
 • expert_oranje.jpg
 • GS_van_den_IJssel.jpg
 • heraut_oranje.jpg
 • KG_Systems_oranje.jpg
 • MyLife_oranje.jpg
 • Renewi_oranje.jpg
 • Simon_Maree_oranje.jpg
 • t_vierkantje_oranje.jpg
 • van_Lienden_oranje.jpg
 • wooning_aiconditioning_oranje.jpg
Koningsdag 2024 1 dagen

SPONSOR WORDEN?

Wij kunnen uw
hulp goed gebruiken!

Klik HIER om de verschillende sponsorpakketten te bekijken.

InloggenBack to Top